Унгарското издание Унгарски народ( Magyar Nemzet) публикува статия по интервюто на

...
Унгарското издание Унгарски народ( Magyar Nemzet) публикува статия по интервюто на
Коментари Харесай

Унгарско издание цитира Боян Чуков и Гласове: Черноморската стратегия на САЩ може да превърне България във фронтова държава

Унгарското издание " Унгарски народ " ( Magyar Nemzet) разгласява публикация по изявлението на Боян Чуков, което той даде за Калина Андролова и " Гласове ". Статията е озаглавена " Черноморската тактика на Съединени американски щати може да трансформира България във фронтова страна ". Публикуваме я в превод на автоматизирана стратегия: 

В изявление за осведомителния портал Glasove.com българският геополитически анализатор Боян Чуков изрази угриженост, че възможна военна борба сред Русия и Съединени американски щати може да трансформира американските военни бази в българската част на Черно море в съществена цел за съветските ракети.

Съединени американски щати са оповестили Черно море за зона от стратегически интерес. Възниква въпросът дали това няма да докара до милитаризация на страните от района, до основаването на нови военни бази и до ескалация на напрежението. Според Боян Чуков Съединените щати просто са декларирали, че главният фокус на тактиката им е в Източна Европа, а геостратегията им остава непроменена - да оказват напън върху Русия и Китай, които заплашват световната надмощие на Съединените щати.

Известният американски геополитик Джордж Фридман, който е и началник на частната американска разследваща организация Stratfor, съобщи в края на 2014 година, че Съединени американски щати се нуждаят от нова тактика за Черноморския район, в чийто център да бъде Румъния. В публикацията си " Украйна, Ирак и Черноморската тактика " той предвижда дейностите на Вашингтон в района и усилването на милитаризацията в Черноморския басейн, само че счита, че реакцията на Москва ще бъде основна.

Струва си да напомним, че през март държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разгласи претенциите на Съединените щати в Черноморския басейн. Последва неотложен отговор от страна на Мария Захарова, представител на съветското външно министерство, която съобщи, че Съединените щати не са страна, която би трябвало да има каквато и да е връзка с Черноморския район. Позициите на Русия и Съединени американски щати в Черно море са в безспорна диаметралност една на друга.

Боян Чуков посочва и какво е предиздвикало Съединени американски щати да започват новата си тактика за Черно море. Отговорът се крие в развиването на бойните дейности на украинска територия. Никой в Пентагона не си прави илюзии, че украинските въоръжени сили ще реализиран триумф против Русия. Или че хората на военачалник Валерий Залужний ще окупират Крим. " Спомням си изявленията на доста родни анализатори в края на предходната година, които буйно се опитваха да убедят българите, че Русия ще загуби Крим, ще се изтегли от областите Херсон и Запорожие и че Украйна ще бъде призната в Европейски Съюз и НАТО в обозримо бъдеще.

Стратегическата цел на Съединените щати е да управляват Крим от 90-те години на предишния век. Това е реализирано посредством въздействие в украинския политически хайлайф, меки преврати, кървави маджадани и други Съединени американски щати възнамеряват да разположат американски военноморски сили в Севастопол. Москва обаче няма да допусне американски военни кораби да дебаркират в Севастопол и да трансфорат Черно море в американско море, съобщи интернационалният специалист.

Според Чуков проект А на тактиката на Съединени американски щати за Черноморския басейн, който допуска победа на Украйна, няма да се реализира. Въпреки това към момента има ангажирани пропагандисти, които безконтролно интерпретират събитията в Украйна.

Тъй като първият вид се проваля, а точно украинците да победят Русия и да си върнат Крим, Вашингтон се приготвя за реалистичната опция Киев да загуби цялото черноморско крайбрежие. Ето за какво Пентагонът усили напъните си за усилване на американското наличие в Черноморския район.

България сполучливо извърши " промяна на режима " (като отстрани опцията за държавно управление на Борисов), а днешното неолиберално българско държавно управление дефинитивно и необратимо се отхвърли от независимостта на страната и без възражения сложи България напълно в услуга на стратегическите ползи на Съединени американски щати. Същата интервенция сега се прави и в Грузия. Пентагонът построява военна логистика, с цел да сътвори укрепления в периферията на черноморските пристанища, авиационни елементи, военноморски бази за военноморските сили на Съединени американски щати и НАТО и инфраструктура за разследващи интервенции.

Преди към 5-6 месеца Центърът за стратегически и интернационалните проучвания на Съединени американски щати изготви изчерпателен отчет.

" Едно неприветливо море: към нова тактика на Съединени американски щати за Черноморския район ". В отчета намерено се декларира, че Съединени американски щати приготвят втори, необятен фронт против Русия, включващ страни от Черноморския, а по-късно и от Каспийския район. В този сюжет на Турция ще бъде отредена ролята на енергиен таран.

Що се отнася до ролята на България в стратегическия проект, Чуков съобщи, че черноморските страни, включени в проекта, са Турция, Румъния, България, Молдова, Украйна и Грузия. България сигурно няма да бъде звездата в черноморската тактика на Съединени американски щати. На този стадий Съединени американски щати се концентрират върху Румъния, която играе значима роля в плана " Три морета ". Букурещ има две съществени задания: да се опълчи на Русия в Черно море и да предотврати основаването на оста Москва-Белград.

Румъния се предизвиква да играе водеща роля в района. Има непотвърдени клюки, че американските нуклеарни оръжия са били преместени от турската база в Исирлик на румънска територия. Турция ще бъде основен фактор за използването на геостратегията на Съединени американски щати в Черно море. Според упоменатия План Б Съединени американски щати възнамеряват да изградят гъста военна инфраструктура наоколо до черноморската зона на Румъния в къс интервал от време. Северна България и в частност Варна са естествено продължение на американския план за милитаризация на района. Плановете на Съединени американски щати съставляват доста сериозна опасност за националната сигурност на България.

Сега България е един тип фронтова страна. Сегашното българско държавно управление води страната към превръщането ѝ във фронтова страна. Заплахата от военна борба сред Русия и Съединени американски щати в Черно море трансформира американските военни бази в България в съществена цел за съветските ракети.

България няма демографски капацитет, съпоставим с този на Румъния или Турция. Затова главният интерес за Пентагона е територията на България. Неслучайно някои организации за недвижими парцели дискретно разубеждават клиентите си да купуват парцели на север от Варна, само че там се построяват спомагателни американски военни бази, които могат да се трансфорат в цели за съветски ракети. България просто се трансформира в еднократен инструмент в геостратегията на Съединени американски щати в Черноморския район. Перспективите са много мрачни.

Анализаторът счита, че сега Вашингтон ползва в Европа тактиката на Кутузов, която запалила Москва и разрешила на Наполеон да влезе в съветската столица. Сега американците, преди да изоставен Стария континент, го подпалиха и го оставиха на тези, които ще дойдат след тях. Но не забравяйте, че Наполеон влезе в Русия с 554 000 бойци, а при завръщането си в Париж единствено 79 000 маршируваха назад до съветската граница.

Бележка на унгарското издание: Боян Чуков е интернационално приет български специалист по сигурността и някогашен консултант по националната сигурност на българското държавно управление (2008-2009 г.). Бившият началник на разузнаването, който владее и китайски и арабски език, е създател на голям брой книги и проучвания по политически въпроси.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР